Draaikiepraam 

of kantelkiepraam, draai-/kiepraam, draaivalraam,

 

dit type raam draagt vele namen, draaikiepraam, kantelkiepraam en draaivalraam zijn wel de meest voorkomende. Het raam typeert zich door te kunnen "draaien" om twee assen. Het draait verticaal, als een normaal draairaam (rechter plaatje), en horizontaal kiept of valt het draaikiepraam als een valraam waardoor het voor een deel open is (linker plaatje).


Een draai-kiepraam heeft twee standen: in de ene stand draait het naar binnen, in de andere stand valt de bovenzijde ongeveer 15 cm open (naar binnen).
Sommige kantel-kiepramen kennen ook nog een ventilatiestand waarbij het raam in de kiepstand slechts 1 cm naar binnen valt. Er zijn verschillende extra opties mogelijk zoals een afsluitbare greep, elektrische bediening of platte raamkruk.

 

Voordelen:

  • het raam opent naar binnen, waardoor dus ook van binnenuit de buitenzijde gewassen kan worden
  • de verschillende standen worden eenvoudig geregeld vanuit de raamkruk
  • ventilatie is mogelijk via de valstand waarbij ongewenste gasten, zoals vogels, buiten worden gehouden.

Nadelen

  • het raam opent ook als "normaal" gebruikt raam naar binnen; soms is daar niet voldoende ruimte voor; bij een vensterbank is het opletten dat er geen spullen worden weggeduwd
  • het raam in de geopende valstand is niet tegen inbrekers bestand
  • raamdecoratie kan bij dit soort ramen wel eens in de weg zitten vanwege de ver uitstekende raamkruk vaak 65mm.

Oplossing:

Vervang je bestaande raamkruk door een Platte Raamkruk. Deze is slechts 15mm diep waardoor de raamkruk achter je raamdecoratie valt. Esthetisch fraaier en je hebt keuze uit veel meer soorten raamdecoratie voor je draaikiepraam. Wil je de greep makkelijk kunnen bereiken om het raam te openen? Ook geen probleem de Platte Raamkruk staat ook subtiel i.c.m. je raamdecoratie.